Jogi sztorik

Kiút a jogi útvesztőből

Segítség, maradt egy csomó szabadságom!

2015. december 03. 10:00 - lawyerup

Az év végéhez közeledve, egyre többször merül fel a probléma: a munkavállalóknak még sok kiadatlan szabadsága van, ráadásul az év végi hajtásban a munkáltató nem vagy csak nagyon nehezen, esetleg a munkatársak "túlóráztatásával" tudja kiadni az évre még járó szabadságot. 

Felmerül tehát a kérdés: Mi legyen a ki nem adott szabadsággal? Át lehet vinni a következő évre? Ki lehet fizetni?

Az alábbiakban a szabadság kiadásának néhány szabályát tekintjük át, ami segíthet a fenti helyzet kezelésében. Már előre fontos leszögezni, hogy főszabály szerint a szabadság pénzben nem váltható meg (kivéve a munkaviszony megszűnésekor), azaz a felhalmozódott szabadságok kezelésének nem járható útja a pénzben történő kompenzálás.

Azt is fontos hangsúlyozni, hogy alapvetően a munkáltató kötelessége, hogy a szabadságot kiadja, a munkáltató azonban évente 7 munkanap szabadságot (a munkaviszony első három hónapját kivéve) legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Az erre vonatkozó igényét legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelenteni. Ha tehát a munkavállalók az évi 7 munkanapnyi szabadságukról vagy annak egy részéről még nem rendelkeztek, akkor az erre vonatkozó kérésüknek a munkáltató akkor is köteles eleget tenni, ha az egyébként nehézséget okoz az év végéhez közeledve.

photodune-7641737-human-resources-management-concept-xs.jpg

A szabadság célja, hogy pihenési, feltöltődési időt biztosítson a munkavállalók számára. Éppen ezért a Munka Törvénykönyve (Mt.) kimondja, hogy a szabadságot az esedékességének évében kell kiadni. Az Mt. azonban ismer néhány kivételt a főszabály alól. Ezek az alábbiak:

  • Ha a munkaviszony október elsején vagy azt követően kezdődött, a munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki a munkáltató a szabadságot.
  • Ha a szabadságot azért nem lehetett kiadni az esedékesség évében, mert a munkavállaló oldalán merült fel olyan ok, ami ezt akadályozta (pl. keresőképtelenség), akkor az ok megszűnésétől számított 60 napon belül kell a szabadság kiadására vonatkozó kötelezettségnek eleget tenni. Ha a munkavállaló oldalán felmerült ok tehát november 1. után szűnik meg, akkor a munkáltató a még ki nem adott szabadságot a következő évben is ki tudja adni.
  • A munkáltató megfelel az Mt. rendelkezéseinek akkor is, ha úgy adja ki a szabadságot, hogy az esedékesség évében megkezdődik a szabadság, de átnyúlik a következő évre. A következő évben kiadott része ugyanakkor nem haladja meg az 5 munkanapot. A megmaradt szabadságnapoktól függően tehát a december végén megkezdett szabadság átnyúlhat 2016 januárjába. (A törvény szövegből az következik, hogy folyamatos szabadságról van szó.)
  • A munkáltató naptári évenként megállapodást is köthet az egyes munkavállalókkal arról, hogy a munkavállaló életkorára tekintettel járó pótszabadságot (amely életkortól függően 1-től 10 napig terjedhet) az esedékesség évét követő év végéig adja ki. (A megállapodást tehát évről évre újra meg kell kötni, ha szükség van rá, hosszabb időre előre nem lehet "lerendezni" a fel nem használt szabadságok kérdését.)
  • Azoknál a munkáltatóknál, ahol van kollektív szerződés, adódik egy további lehetőség, miszerint a kollektív szerződés rendelkezése alapján a szabadság egynegyedét legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig adhatják ki.

A fentiek alapján az Mt. biztosít tehát némi rugalmasságot a szabadság év végi kezelésében, ugyanakkor érdemes minél előbb elgondolkodni azon, hogy miként lehet kezelni a "beragadt" szabadságot, lehetőség szerint mindkét félnek megfelelő megoldást találva.

Ha további kérdésed van, akkor tedd fel itt! Ha korábbi munkajogi kérdések között böngésznél, azt is megteheted itt.

(Kép forrása: stock photo, www.photodune.net)

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr48108090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2015.12.03. 16:51:48

Na végre, egy rövid, lényegre törő bejegyzés a témában.

efi 2015.12.03. 18:06:27

1. "A szabadság célja, hogy pihenési, feltöltődési időt biztosítson a munkavállalók számára." És ennek örömére a jogalkotó azt találta ki, hogy - 7 nap kivételével - majd a munkáltató megmondja, hogy a munkavállaló mikor fáradt. Sőt azt, hogy most még nem az, de 15 nap múlva az lesz.
2. "nehézséget okoz az év végéhez közeledve." Már réges-rég feb 1-jan 31 között kéne számítani az évet a szabadság kiadásának szempontjából ehelyett az év végi kínlódás helyett.
3. "legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig adhatják ki." Szóval mint látjuk van egy vonal, amit nem szabad átlépni. Na most akkor cseréljük ki a márciust decemberre a szabályozásban...
Persze most lehet azzal jönni, hogy de akkor 15 hónapon tudja teríteni. Ja, az első évben. Utána már legfeljebb csak 12-n (márc31-márc 31), de igazából 9-en kéne, vagyis a helyzet még rosszabb lesz és ehhez a törvény asszisztál, sőt elősegíti.
4. "Ki lehet fizetni?". Van, akinek az összeset kifizetik, így: 12 órában dolgozik, az otthon ülés napjaira szabikat szórnak ki. Emiatt persze túlórája lesz, amit kifizetnek. Így aztán semennyivel sem dolgozott kevesebbet (pihent többet), mintha egyet sem kapott volna, szép szabályosan megkapta az összes szabiját...

Klaric 2015.12.03. 23:15:27

A 4-es ponthoz... aha, egy "becsületesebb" cégnél. Mert van, ahol közlik a dolgozóval a munkanapja végén, hogy ma szabin voltál.... és pont.... köszi! Miközben dolgozott.... Beírják szabadságnak, a jelenlétiből meg törlik a nap végén, amikor már semmilyen hatóságnál nem tudnak megbukni... Ha ki meri nyitni a száját, akkor meg "van 100 másik, aki beáll a helyedre!" és viszlát....

Kicknick 2015.12.04. 10:49:53

Minden évben elkerekedett szemmel figyelek mikor ilyen kérdések felmerülnek...bakker, nekem már októberben is alig van szabim, mit nem lehet kivenni év közben? Ott a tavasz, a nyár, jóidő, ha lóvém sincs akkor is elmehet az ember kirándulni, vagy beül egy kávézóba, tópart, akármi...
Én úgy elvenném attól aki nem képes megoldani hogy csak...tököm, minek neki a szabi ha nem veszi ki?

devilstrueface 2015.12.04. 12:51:53

@Kicknick: akkor első kérdésre egy válasz, de én eléggé véglet vagyok jelenleg. szóval én még nem vagyok 30 éves, de idén 50-nél több nap szabim volt, mert pl tavaly lényegében semmit nem vettem ki. az ok egyszerű: nincs életem, nincsenek barátaim, nincs nőm semmim, a családom 100km-re van. tulajdonképpen mi a francra vegyek ki? arra, hogy hesszeljek otthon?
egyébként fel se tűnt akkor, év végén szóltak, hogy ez most mi ez.

ha a bértől eltekintek viszonylag szerencsés helyzetben vagyok egyébként, gond nélkül átvihettem őket az idei évre, mondjuk aztán első negyedévben gátlástalanul csinálnom kellett a hosszú hétvégéket, mert a korábbi évből visszamaradt szabikat ugye márc 31-ig ki kellett venni, mondjuk pár így is átment áprilisra, de ebből se volt gond.
most is még valamivel több mint a fele megvan, egyedül magamra nem szeretek semmi programot szervezni, és így nincs is értelme kivenni.

protézisesh 2015.12.04. 16:03:44

@Kicknick: nekem meg van jópár beosztottam, akik még augusztusban is azon paráznak, hogy "de mi lesz, ha megbetegszik a gyerek és ki kell vennem egy napot"? Ezért az első 8-9 hónapban csak arra a két hétre mennek el, ami a gyár leállása miatt mindenkinek kötelező.

@efi: ez válasz neked is: ha az egész gyárat leállítom a nyár közepén, ráadásul ezt már feb-márc során ELŐRE közlöm, hogy a párod is tudjon ehhez igazodni, akkor mi a gond? Vagy a karácsony-szilveszter közötti leállás lep meg? Mert ezzel a kettővel nagyjából ki is lövöm a munkaadó által beosztható mennyiséget...

@devilstrueface: ez valami állami cég? 30 évesen 22-24 nap járna, a "tanulmányi szerződés miatti tanulmányi szabadságok" és ehhez hasonló úri huncutságok meg a versenyszférában nem divatosak.... 50 munkanap az 2,5 hónap...

efi 2015.12.04. 16:59:19

@protézisesh:
Nem, ami meglep az az álszenteskedés, hogy a szabadság a munkavállaló érdekében, a munkavállaló pihenésére való. Miközben alig rendelkezik fölötte. És ugye nem csak 2 hétre leálló gyárak vannak, sőt az irodisták valószínűleg örülnének is, ha augusztusban biztos lenne a 2-3 hét.
@Kicknick:
Tipikusan azok nem szokták kivenni, akik bent kotlanak amúgy is egész nap, ráérősen kávézás, ebédelés, meetingszervezés, szép lightosan minden, órát sem nézi, dolgozgatás, aztán persze behavazásra panaszkodás, így aztán kvázi magának elrendelve a túlórát valamikor 6 körül lép csak le, meg nem töri magát a szabikkal, nem is feszegeti a kérdést, munkáltató meg bambán szemléli ezt olyan novemberig.
Az én elvem az, hogy aki túlórázik, meg nem tudja kivenni a szabikat, az nem dolgozik hatékonyan.

devilstrueface 2015.12.04. 18:34:50

@protézisesh: közigazgatás, egy kutya. tudom mennyi jár, és azzal is tisztában vagyok, hogy az 50 munkanap mennyi. ez most így sikerült. de túl sokat nem profitáltam belőle, mert hát nem volt módom jól kihasználni, többet aludtam yeey.
jövőre már nem így lesz, illetve majdnem, mert jön a közig szakvizsga, arra is ki kell adni a felkészülési időt, de az más tészta.
süti beállítások módosítása