Jogi sztorik

Kiút a jogi útvesztőből

Bt-k, kkt-k, figyelem! Fontos határidő közeleg!

2015. február 19. 11:30 - lawyerup

A mai jogi sztorink a jövőben játszódik: 2015. március 16-án, hétfőn. Közeledik a tavasz, a tél enyhít a szorításából, Te a reggeli kávédat kortyolgatod és közben a kedvenc rádiód szól a háttérben. Csak fél füllel hallgatod, de egy mondatfoszlányra felkapod a fejed, a „lejárt”, „határidő” és „betéti társaság” szavakat kapod el. Hirtelen keserűnek érzed a kávét, és az agyad hevesen zakatol, mi a túrót felejthettél el már megint, a kis családi bt-vel miért van folyton valami zűr. Ekkor hirtelen bevillan, hogy az ügyvéded mondott valamit a betéti társaság létesítő okiratának kötelező módosításáról. Felcsapod a laptopodat, és a postafiókodban meg is találod az ügyvéded pár héttel korábbi emailjét, amit hetekig kedvetlenül kerülgettél, pedig milyen jó lett volna, ha időben alaposan elolvasod…

photodune-9196561-troubled-businessman-xs.jpg

Ahhoz, hogy egyetlen betéti társaság (bt.) vagy közkereseti társaság (kkt.) tagja se kerüljön a képzeletbeli sztorinkban szereplő helyzetbe, röviden összefoglaljuk, mire kell a bt-knek és a kkt-knek MOST odafigyelniük:

1. 2014. március 15-én hatályba lépett a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.), ami magában foglalja a gazdasági társaságokra, így többek között a bt-kre, kkt-kre vonatkozó szabályokat is.

2. Azok a cégek, amelyeket 2014. március 15-e előtt hoztak létre, előbb vagy utóbb kénytelenek a Ptk. szabályaival összhangban módosítani a társasági szerződésüket. Ez azt jelenti, hogy a társasági szerződést át kell nézni abból a szempontból, hogy tartalmaz-e olyan rendelkezést, amely korábban megfelelt a vonatkozó jogszabálynak, de a Ptk-val már nem fér össze. Ha van ilyen, akkor azt mindenképpen módosítani szükséges.

3. A cégek egy része már átesett ezen a kötelező mutatványon, mivel ha korábban (de 2014. március 15. után) valamilyen okból módosították a társasági szerződésüket, egyúttal a Ptk. rendelkezéseinek megfelelő módosításokat is át kellett vezetniük a szövegen.

4. Ha ilyen módosítás nem volt, akkor a közkereseti társaságoknak és betéti társaságoknak legkésőbb  2015. március 15-étől kell a Ptk. rendelkezéseit alkalmazniuk és társasági szerződésük nem tartalmazhat a Ptk. rendelkezéseivel összhangban nem álló rendelkezést.

5. A bt. vagy kkt. társasági szerződését nem kell módosítani, ha a módosításra csak azért lenne szükség, mert a korábban alkalmazandó jogszabályra, a gazdasági társaságokról szóló törvényre (Gt.) szerepel benne általános hivatkozás (pl. „A jelen társasági szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Gt. rendelkezései alkalmazandóak.”).

6. Azok a kkt-k és bt-k is fellélegezhetnek, ahol kizárólag amiatt kellene módosítani a társasági szerződést, hogy az új szóhasználatnak megfelelően „ügyvezetőnek” nevezzék a társaság vezető tisztségviselőjét (a korábbi „üzletvezető” helyett). Ezeket a változtatásokat hozzá lehet majd csapni valamely egyébként szükséges társasági szerződés-módosításhoz (pl. ha a székhely, telephely, az üzletvezető/ügyvezető személye stb. változik). Erre nincs végső határidő.

7. Egy jó hír is maradt a végére: ha a bt. vagy kkt. társasági szerződése kizárólag azért kerül módosításra, hogy megfeleljen a Ptk-nak, akkor sem illetéket (egyébként 15.000 Ft), sem közzétételi költségtérítést (3.000 Ft) nem kell fizetni. Ha egyéb cégadatot is módosítanak a tagok, akkor ezt a kedvezményt nem vehetik igénybe.

8. Aki elmulasztja a határidőt, azt kockáztatja, hogy a Cégbíróság akár bírsággal is sújthatja a céget. UPDATE: Egy 2015. február 27-én kihirdetett törvénymódosítás (2015. évi II. törvény 2. § (6) bekezdés) alapján a határidőt mulasztó cégekkel szembeni bírság kiszabására vonatkozó rendelkezés hatályon kívül került, így a mulasztókkal szemben - az általános szabályok szerint - törvényességi felügyeleti eljárás indítására lesz lehetőség (ennek a vége adott esetben lehet bírság is). 

Azon bt-k és kkt-k esetében, ahol a Ptk. szerinti módosítás még nem történt meg, érdemes gyorsan cselekedni. Ha ezzel kapcsolatban további kérdésed merülne fel, azt tedd fel itt. Ha a módosításhoz ügyvédi segítséget keresel, itt azt is megteheted.

Felkészülnek a kft-k, amelyeknek 2016. március 15-ig még van egy kis idejük, de nem kell mindent az utolsó pillanatra hagyni. 

(Kép forrása: stock photo, www.photodune.net)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr497188517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hippi Kriszta · http://piarium.blog.hu 2015.02.19. 16:34:47

Babilon szajhái nem hagyják dolgozni a becsületes embereket! Peace!

kvadrillio 2015.02.20. 08:34:57

Bankszámlák zárolásával segíthetik egymást az EU-tagállamok
2015. február 20., péntek 7:50 InfoRádió / MTI
Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
Az uniós tagállamok is segíthetnek Görögországnak a görög adóelkerülők tartozásainak behajtásában, ennek keretében akár a görögök más tagállamokban lévő bankszámláit vagy vagyonát is zárolhatják - hívja fel a figyelmet a Ryan amerikai adótanácsadó cég.

A tanácsadó cég emlékeztet arra, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke egy hétvégi lapinterjúban úgy fogalmazott: az uniós tagállamok támogatni fogják a görög kormány erőfeszítéseit a görög adóelkerülők elleni küzdelemben. Hasonlóan vélekedett nemrég a német gazdasági miniszter, Sigmar Gabriel, aki szerint az EU-ban élő adóelkerülők más tagállamban lévő számláinak és vagyonának zárolása lehet erre a megoldás.

Az uniós szabályok lehetővé teszik, hogy a tagállami adóhatóságok egy konkrét adóügyi probléma (például adóhátralék) esetén információt kérjenek adott személy vagy vállalkozás más országban lévő vagyonáról az ottani adóhatóságtól. Továbbá egy egységes, egyszerűsített eljárás keretében arra is van mód, hogy az adóhatóság felkérje más tagállam hatóságát az ott lévő vagyonra történő végrehajtásra. A szabályozás már 2012 óta hatályos, de az adókikerülés és az adóelkerülés elleni küzdelem miatt most még nagyobb a politikai nyomás, hogy a szabályokat gyakrabban alkalmazzák az adóhatóságok - mutat rá a Ryan.

A szabályozás megteremti ugyan az együttműködés kereteit, de a vagyonnal szembeni végrehajtás nagyban függ az egyes tagállamok hazai eljárási szabályaitól: van, ahol például nincs lehetőség a bankszámlák zárolására - jegyzi meg az adótanácsadó közleménye. Idézi Békés Balázst, a Ryan régiós vezetőjét, aki szerint az elmúlt hetek politikai nyilatkozatai felhívásként is értelmezhetőek, hogy valamennyi tagállam a szabályok gyakorlati érvényesítésével is segítse Görögországot az adóelkerülők, és ezzel együtt a hatalmasra duzzadt államadósság elleni küzdelemben.

Az adóhatóságok közötti együttműködést a magyar adóhatóság is alkalmazza - jegyezte meg.

Az biztosnak látszik, hogy az ilyen együttműködések száma a közlejövőben ugrásszerűen nő. Az egyre több területre kiterjedő automatikus adóügyi információcserének köszönhetően ugyanis a nemzeti adóhatóságok külön kérés nélkül is tudomást szerezhetnek adózóik külföldi vagyonáról.

A Megtakarítási Irányelv alapján a tagállamok nagy része már ma is kiadja a más tagállambeli magánszemély bankszámla tulajdonosok adatait és kamatjövedelmükre vonatkozó információkat. 2017-től pedig az automatikus információcsere további jövedelmekre is kiterjed majd, és a cégek számláira is vonatkozni fog. Az adózók tehát nem bújhatnak el a banktitok mögé - mondta el Békés Balázs.

. Az adózók tehát nem bújhatnak el a banktitok mögé - mondta el Békés Balázs.

Gyűrött Papír 2015.02.20. 10:13:11

@maxval bircaman szerkesztő: Könnyű neked! Ballibázol egyet és megijednek.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.02.20. 10:43:15

Jó magyar ember soha semmit sem intéz el a határidő előtt. Március közepe még messze van...
süti beállítások módosítása