Jogi sztorik

Kiút a jogi útvesztőből

Törzstőkét emelni nem kell félnetek

2015. június 11. 10:00 - lawyerup

Valószínűnek tartom, hogy a kft-k tagjaiban, amikor megtartották idei éves taggyűlésüket, és elfogadták az elmúlt üzleti év számviteli beszámolóját, felmerült egy kérdés is, amely jelentős mértékben befolyásolhatja a cég további működését.

A 2014. március 15-én hatályba lépett Polgári Törvénykönyv szerint a kft-t ezentúl csak hárommillió forint törzstőkével lehet alapítani.

photodune-2900162-investment-concept-xs.jpg

  • Mi a helyzet azokkal a társaságokkal, akik a korábban hatályos jogszabály szerint ötszázezer forint törzstőkével alakultak, viszont 2016. március 15-ig módosítaniuk kell a társasági szerződésüket (egyszemélyes kft-k esetében alapító okiratukat), és a törzstőkéjüket szintén hárommillió forint összegben kell meghatározniuk?
  • Mi a helyzet azokkal a társaságokkal, akik nem tudják határidőre rendelkezésre bocsátani vagy bankszámlára befizetni a jogszabály által elvárt összeget?

Dönthetnek például úgy, hogy átalakulnak betéti társasággá, vagy más gazdasági társasággá, egyesülhetnek más gazdasági társasággal, esetleg elhatározzák jogutód nélküli megszűnésüket.

De dönthetnek úgy is, hogy maradnak továbbra is a kft. működési keretei között. Ha a tagok a tőkeemelést az ún. nevezett "feltöltéses szabály" alkalmazásával szeretnék végrehajtani, ez a lehetőség valójában nem biztosít a tagok számára jogot a határidő korlátlan meghosszabbítására, ugyanakkor 2 üzleti év + 2. év beszámolójának elfogadása + 3 hónap + 60 nap ideéig halaszthatják el a pénzbeli vagyoni hozzájárulás szolgáltatását. A végső határidőt viszont mindenféleképpen fel kell tüntetni az létesítő okiratban.

A tőkeemelés esetén a szükséges összeget a bankszámlára, vagy átmenetileg a házipénztárba kell teljes egészében befizetni, a tapasztalatok szerint ugyanis a fennmaradó összeg későbbi rendelkezésre bocsátásnak bejelentéséről az ügyvezetők gyakran megfeledkeznek.

Amikor a társasági szerződés módosítása változás-bejegyzési eljárás keretében benyújtásra kerül a Cégbírósághoz, számolni kell a 40.000,- Ft illeték, 3000,- Ft közzétételi költségtérítés, valamint az ügyvédi munkadíj költségeivel.

A fenti írást gondolatébresztőnek szánom, természetesen nem helyettesíti az egyedi ügyben adott jogi tanácsadást, hiszen mindig társaság helyzete más, nem lehet egységesíteni az egyedi a jogi helyzetek eredményes megoldása érdekében. Arról, hogy a törzstőke „feltöltése” milyen módon lehetséges, és az egyes eseteknek milyen előnyei és hátrányai lehetnek, minden érdekelt társaságnak javaslom ügyvéd felkeresése mellett, hogy a törzstőke emelést megelőzően a tagok konzultáljanak könyvelővel, esetlegesen könyvvizsgálóval.

Érdemes időben elkezdeni a folyamatot, mert úgy tűnik, hogy messze van még a jövő év március 15-e, viszont kellő időt kell szánni az elsőre talán bonyolultnak tűnő, de egyáltalán nem lehetetlen változás ügymenetének végigviteléhez.

A poszt szerzője dr. Molnár Andrea ügyvéd. Ha cégjogi tanácsra van szükséged, vedd fel közvetlenül a kapcsolatot a poszt szerzőjével itt.

Ha további kérdésed van, akkor tedd fel itt! Ha korábbi társasági jogi, cégjogi kérdések között böngésznél, azt is megteheted itt.

(Kép forrása: stock photo, www.photodune.net)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr537530562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KiraCeles 2015.06.12. 14:11:26

Pontosítanék:

Ha a tőkeemelésre a Ptk-ra történő áttérés miatt került sor, és a módosítás során a cég kizárólag a Ptk-ra történő áttérés miatt módosítja a létesítő okiratát, akkor a változásbejegyzési kérelem benyújtása illeték- és költségmentes.
Ha más módosítást is bejelent a cég, akkor viszont ki kell fizetni az illetéket és a költséget is. Nincs egységes gyakorlat abban, hogy ilyenkor a tőkeemelés illetékét (40.000,- forint), vagy az egyéb változások után járó 15.000,- forintos illetéket kell-e leróni. Érdemes a 15.000,- forinttal indítani, aztán ha a bíróság kevesli, úgyis kiadja a hiánypótlást.

Exploiter 2015.06.12. 15:04:54

Újabb vállalkozásbarát módosításokkal pörgetjük a gazdaságot.
süti beállítások módosítása