Jogi sztorik

Kiút a jogi útvesztőből

Csak az a munkavállaló foglalt, akin fekszenek?

2015. január 16. 10:00 - lawyerup

Csábították már el munkavállalódat? A kávésbögréjén kívül vitte magával a nálad megszerzett tudást is? Tehetsz ez ellen valamit?

A mai jogi sztori azzal az egyre gyakrabban előforduló helyzettel foglalkozik, amikor a cég munkavállalója egyszer csak az üzleti partnerünknél vagy a versenytársunknál köt ki. Húsba vágó következményei lehetnek, ha az értékes munkaerőt, amelybe évek óta invesztálunk, lenyúlja a versenytárs és a nálunk magára szedett know-how másnál hasznosul!

photodune-7641737-human-resources-management-concept-xs.jpg

Egy IT vállalkozást működtetsz, főleg szoftverfejlesztéssel foglalkoztok. Bár kicsik vagytok, de évek óta keményen dolgozol azon, hogy megszerezd a legtehetségesebb és legjobb szaktudású szakembereket munkatársnak. Sok időt, pénzt és energiát ölsz abba, hogy a fejlesztőid szaktudása versenyképes maradjon, külföldi képzésekre és workshopokra járatod őket. Az egyik ügyfeled projektjein egy kisebb fejlesztői csapat dolgozik már több éve, az ügyfél jól fizet, örülsz. Aztán váratlan hívást kapsz az ügyféltől, hogy szeretné felmondani a cégeddel kötött keretszerződést, mivel mostantól inkább belső erőforrások útján oldaná meg a fejlesztéseket és a szupportot is. Úgy tűnik, ma nincsen szerencsés napod, miután leteszed a telefont, bejön hozzád a két kedvenc fejlesztőd, éppen csak három éve dolgoznak nálad, és felmondanak, mert visszautasíthatatlan állásajánlatot kaptak az ügyféltől. Sakk-matt!

photodune-567044-quit-job-key-xs.jpg

Türelmes ember vagy, nem szereted a fölösleges jogászkodást, de most eljött az a pont, amikor előveszed a szerződéseket és felhívod az ügyvédedet, aki tájékoztat róla, hogy egy jogi aknamezőn sétálgatsz, és mindenféleképpen tisztázni kell az alábbi kérdéseket:

1. Mi volt a munkaszerződésekben?

  • Tisztázni kell, hogy a munkaviszony megszűnését követő időre volt-e a munkavállalóiddal versenytilalmi megállapodás?
  • Ha volt ilyen jellegű kikötés, akkor azt a szabályoknak megfelelően kötöttétek-e ki és az valóban érvényesíthető a hűtlenekkel szemben?

2. Mi volt az ügyféllel kötött szerződésben?

  • Az üzleti partnereddel kötött szerződésben volt-e arra vonatkozó rendelkezés, hogy a partnered nem csábíthatja el a munkatársaidat, nem tehet nekik ajánlatot?
  • Ha volt, akkor kötöttetek-e ki kötbért a rendelkezés megsértése esetére?

3. Hivatkozhatsz-e bármilyen egyéb jogsértésre?

  • Meg kell vizsgálni, hogy hivatkozhatsz-e az üzleti partnered tisztességtelen piaci magatartására? Így például a partnered ezzel a lépésével olyan kulcsfontosságú alkalmazottaidat nyúlta le, akikkel egy egész önálló ágazatot is elveszítesz?
  • Valószínűsíthető-e, hogy a lenyúlt munkavállalók az általános szakmai ismereteiken kívül az új munkahelyükön olyan üzleti titkokat, általad kidolgozott know-how-t, ismereteket fognak használni, amelyek megőrzéséhez méltányolható érdeked fűződik?

photodune-5685219-thief-stealing-business-word-xs.jpg

Az ügyvéded még szeretne veled dolgozni és nem szeret szomorúnak látni, ezért további hasznos tanácsokat is ad, hogy a jövőben ne veszíts el értékes munkaerőt, de legalábbis ne add ilyen könnyen magad:

1. Versenytilalmi klauzulát a munkaszerződésekbe!

  • Érdemes a munkaszerződésekbe, illetve akár külön iratban versenytilalmi megállapodást kikötni a munkaviszony megszűnését követő időre. Az első kérdés az, hogy ez mennyi időre szóljon? Ezt érdemes a tényleges helyzethez igazítani, azaz abból kiindulni, hogy mi az az időszak, amikor a cégednek a legnagyobb nehézséget okozhatja, ha a volt munkavállaló a konkurenciánál köt ki. Vigyázz! A korlátozás időtartama a munkaviszony megszűnéstől számított 2 évnél nem lehet hosszabb. Fontos azt is szabályozni, hogy milyen ellenértéket kell ezért fizetned! A törvény szerint legalább a megállapodás tartamára járó alapbér egyharmadát el kell érnie az ellenértéknek. Ennél persze mélyebben a zsebedbe kell nyúlnod, ha a korlátozás nagyon szigorú (pl. nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára kiterjed vagy az elvállalható pozíciók köre szűkül le nagyon).
  • Arra is ügyelned kell, hogy megfelelő szankció álljon rendelkezésre a kikötés megsértése esetére. Ilyen lehet például a kötbér. A kötbér összegét úgy célszerű meghatározni, hogy legyen visszatartó ereje, de életszerű legyen és a korlátozás mértékéhez igazodjon.

2. Munkaerő-csábítási tilalmat a partnerekkel kötött szerződésbe!

  • Ugyancsak érdemes a partnereiddel, ügyfeleiddel kötött szerződésekben is kitérni arra, hogy nem csábíthatják el munkatársaidat, nem élhetnek feléjük megkeresésekkel, nem kezdhetnek tárgyalásokat velük!
  • A rendelkezés betartásának biztosítása érdekében érdemes itt is kötbérrel operálnod.Ha végül bíróságra kerülne az ügy, készülj fel a bizonyítási nehézségekre! Ezek az ügyek mindig nehéz diók, hiszen a volt munkavállalóid és a csábító nyilván összezárnak majd!

3. Lépj fel a tisztességtelen piaci magatartással szemben!

  • Megpróbálkozhatsz hivatkozni a csábító tisztességtelen piaci magatartására, de készülj fel itt is komoly bizonyítási nehézségekre! Önmagában a munkahely-változtatás még nem jelent tisztességtelenséget, ehhez valamilyen további feltételnek is meg kell valósulnia, mint pl. hogy a csábítás bizonyíthatóan egy teljes üzletágad átvételét jelentette!
  • Ha esetleg azon aggódsz, hogy a munkavállalók titoktartásáról nem rendelkeztél külön a munkaszerződésekben, nem kell kétségbe esni! A munka törvénykönyve alapján a munkavállaló enélkül is köteles a tudomására jutott üzleti titkot megőrizni, mégpedig korlátlan ideig. Vagyis elvileg nem használhatja fel a nálad megismert üzleti titkokat az új munkahelyén. Azzal azonban tisztában kell lenned, hogy az üzleti titkok jogosulatlan felhasználására nyilván már csak utólag fogsz tudni következtetni, amikor az már megtörtént (pl. lenyúlták az ügyfélkörödet).

Ha további munkajogi kérdések és ügyvédi válaszok érdekelnének, akkor megtalálod őket ide kattintva.

(Képek forrása: stock photo, photodune.net)

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr997076501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsibacsi 2015.01.16. 22:15:16

4. Fizesd meg a fejlesztőt. Ha az adott partnered dupláját fizeti mint te, és még úgy is a negyedébe kerül neki a fejlesztés mintha veled csináltatná, akkor az 1-2-3 pont semmit se ér. Az nem működik, hogy te adsz a fejlesztőnek 2000 Ft-os órabért, és számlázol utána 40ezer+ÁFÁ-t, mert te hoztad a melót. Ha arra, amit a fejlesztő keres te csak egy rendes közvetítői jutalékot, tehát 30%-ot teszel rá, akkor senki se fog kikerülni. De ha 3000%-ot, akkor nyilván igen. Nem katasztrófa az, ha nem zsír új 7-es BMW-t veszel 1 év után azon amit 3 fejlesztőn kerestél, hanem csak egy 5 éves 5-öst. Sajnos el kell viselned - ilyen az élet.

Elárulom, ezeket a pontokat egy nagyon egyszerű trükkel el lehet kerülni: nem kell hivatalosan ott dolgozni. Pláne egy fejlesztő otthonról ingyenes szoftverekkel is ugyanúgy tud dolgozni titkosított csatornán keresztül, mintha bent ülne - soha a büdös életben nem bizonyítjátok be, hogy ő tartja karban a programot és nem más. A dolog nagyon jól működik.

BigTom 2015.01.16. 22:50:49

A szerződéses korlátozások vagy könnyen megkerülhetők, vagy bíróságon megtámadhatók, vagy sokba kerülnek. Érdemesebb inkább olyan körülményeket teremteni, hogy a melós ne akarjon elmenni.

2015.01.16. 23:56:49

Ez a versenytilalmi dolog azért nagy parasztság. Elég gáz, hogy törvényes, konkrétan a munkavállalót nyomorítja. El ne menjen jó pénzért, csak ha ki akarom dobni, huh...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.01.17. 00:32:43

@Nancsibacsi: Amikor a fejlesztő a saját BT-jén keresztül kezd el dolgozni az ügyfélnek, akkor az eredeti szállítónak nem sok esélye van, hogy bizonyítani tudja...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.17. 00:37:56

Korábban említettem, hogy lenne sok inkább tisztán jogi téma. Itt is előkerült, hogy nem a de jure, hanem a de facto helyzet a döntő. Márpedig eddig konszenzus van abban, hogy a cél az, hogy a munkatárs ne akarjon váltani. Munkaadóként is és partnerként is versenyképes legyél.

Ha a fejlesztő *minden munkáját* ugyanaz az ügyfél fizeti és az általad eltett jutalékért nem kap semmit, még plusz biztonságot sem, stb. akkor teljes joggal fogja azt mondani, hogy megérdemled, hogy kihagyjon a buliból.

Ha azt mondod, a kód jelentős része újra használható, több ügyfelet kiszolgál, a fejlesztő ideje nem csak egy projektre elég, és te kevesebbet kell, hogy kifizess így, az már vonzóbb...

Ha a megrendelő megrendel valamit, de a jogok nálad vannak, és a konkurense kb ezt a tudást ingyen kapja, csak a továbbfejlesztését fizet, de pénzt spórolva versenyelőnyt szerez... Akkor a megrendelő bizalma meg fog rendülni, át fogja csábítani az emberedet. Kerül amibe kerül.

Ha korrekt vagy, a vetélytársa sem kap semmit ingyen, a plusz pénz és lehetőség kapcsán az általa is megvett alap rendszer is kap updatet és ez neki még pénzbe sem kerül... Esze ágában sem lesz változtatni a felálláson.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.17. 00:40:08

@vuvuzela importőr: Nem olyan nagy parasztság, és többnyire kapsz is valamit érte.

A gond csak az, hogy aki nincs elég korrekt ahhoz, hogy az eleve kivédje a postban vázolt helyzetet, az nem fog ilyenkor semmit sem ajánlani. Ha semmit sem ajánl, akkor viszont a feltételt nem is tudja érvényesíteni...

gxzozo 2015.01.17. 03:25:26

Hát megnézném azt a jól kereső és nehezen megszerezhető munkatársat, aki a bejegyzésben javasolt szerződést szó nélkül aláír. Majd választ inkább magának egy olyan munkáltatót, ahol nem kell ilyesmivel törődni. Ha egyáltalán keres munkáltatót, ugye.

Bélabácsi 2015.01.17. 05:42:56

Nem értem a posztot.

Ez a jelenség volt, van, lesz. "Befalazni" egy munkavállalót sem lehet, még a versenytilalmi klauzulák korában is ha valaki nagyon kell egy jobban menő vállalkozásnak, megveszi.

A T. Vállalkozó három dologra fókuszáljon legyen szíves, ha a kulcsfontosságú embereit meg szeretné tartani:
1.) Amit Nancsibacsi írt: fizesse meg az emberét rendesen, teremtsen normális munkafeltételeket (eszközök pl.)
2.) Adjon neki minél nagyobb mozgásteret, ezzel párhuzamosan sokat várjon el tőle
3.) Invesztáljon a szakembere képzésébe (igen, súlyos százezrek-milliók, de ha nem teszi, megteszi más)

Párhuzamosan pedig:
4.) Először is, legyen képben, melyek az üzletmenet szempontjából tényleg kritikus folyamatok a házon belül
5.) Ezekre legyen "B" terve (mi van, ha a munkaerő nem elmegy, hanem egyszerűen "csak" eltöri mindkét karját síelés közben ? Törött kézzel emberünk nem fejleszt, hanem gyógyul, pont.)
6.) Legyen szíves, beszélgessen rendszeresen az embereivel, miként lehetne a saját munkakörnyezetüket és -körülményeiket jobbá tenni. Néha a legkisebb, legpofonegyszerűbb dolgokkal lehet a legnagyobb hatást elérni.

Szóval ne a szerződéses történetre koncentráljunk (oké, ez sem lényegtelen), hanem a valós tartalomra, és akkor mindent megtettünk, hogy az emberünk maradjon. De ha elmegy, akkor is, még egyszer: ilyen van, a munkaerő-piaci is csak egy piac.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.17. 07:21:37

@Nancsibacsi:

Valójában még ez se megoldás. Ugyanis valaki felmondhat egyéb okból is: pl. személyes konfliktus a munkatársaival.

Törvény (törölt) 2015.01.17. 10:53:45

Pénz beszél, kutya ugat. Egy vállalkozónak, egy vállalkozás vezetőinek pontosan tudniuk kell, hogy verseny van, a piac kényszeríti versenyre a cégeket, cégvezetőket, alkalmazottakat.
Ha nem tudod megfizetni, az az így járás esete. Azt bírom amikor, a cégvezető kirúgja az alkalmazottját, akkor mindig jön a szöveg, hogy százan-ezren állnak sorba. Ha így van, akkor legyen így akkor is, amikor az alkalmazott mond fel és a konkurenciához megy bármely területen.
Nem kell megsértődni, hanem alkalmazni a bevett módszert, vagy esetleg fizetni a munkavállalóknak, mint a katonatiszt.

etruszk 2015.01.17. 12:05:05

A versenytilalmi megállapodás legfeljebb a versenytársakkal kapcsolatban érvényes.
Márpedig egy volt ügyfeled, aki mostantól a saját belső erőforrásaival elégíti ki a _saját_ igényeit az nem versenytárs. Persze lehetetlen feltételeket is meg lehet szabni a munkaszerződésben, de minél versenyképesebb a munkaerő, annál kevésbé dugja be önként a fejét a hurokba.
Az pedig egyszerűen egyetlen IT-s munkavállaló sem írja alá, hogy ha otthagyja a cégedet, akkor utána 3 évig csak hentesként dolgozhat majd.
Munkahelyváltásnál én is elsősorban olyan munkakört keresnék, ahol a legtöbb tudásomat kihasználhatom, és ezzel a lehető legmagasabb fizetést érhetem el.

1. Fizesd meg a munkaerőt.
2. Becsüld meg a munkaerőt.
3. Mikor értékelsz egy alkalmazottat, ne csak azt nézd, hogy mennyibe kerül és mennyit hoz, hanem azt is, hogy mennyit ér a piacon és mennyit hozhat a a versenytársaknál. Vagy ne nézd. De legyél vele tisztában, hogy az alkalmazott - ha nem hülye - tisztában van a saját piaci értékével.
4. Senki sem pótolhatatlan. De azért nem szabad elfelejteni, hogy a túl magas, vagy túl alacsony fluktuációs ráta anomáliákra utal.
5. Mindig lesz olyan, aki vagy túl jó vagy pedig túl ambiciózus ahhoz, hogy sokáig megmaradjon egy team tagjának. Ezeket ki lehet emelni és cégen belül kielégíteni az ambiciójukat, vagy pedig tétlenül nézni, hogy elmennek.

etruszk 2015.01.17. 12:09:20

@Nancsibacsi: Az első résszel egyetértek. Az otthoni, titkos munkavégzés is érthető, ha külön csatornán sikerül megbízásra szert tenni, nem pedig a munkáltató ügyfelét lenyúlva.

etruszk 2015.01.17. 12:17:55

@gxzozo: Szerintem sem írja alá. :)

Nancsibacsi 2015.01.17. 14:12:30

@etruszk: "Az otthoni, titkos munkavégzés is érthető, ha külön csatornán sikerül megbízásra szert tenni, nem pedig a munkáltató ügyfelét lenyúlva. "
Nem attól működik a világ hogy te egyetértesz vele vagy sem. Konkretizáljunk: az SAP-nál pl. egy kvázi "életút" az, hogy elmész oda fejleszteni, dolgozol 2 évet, és utána 2 lehetőséged van:
A. Kimész nyugatra ottani SAP-hoz többszörös pénzért
B. Elmész egy magyar SAP partnerhez belsős fejlesztőnek, szintén többszörös pénzért.
Persze emiatt az SAP se veri a s.ggét a földhöz, és vagy pereskednek az ex-ügyféllel, vagy megegyeznek peren kívül hogy évi X méter fejlesztés továbbra is tőlük vegyenek. De a vége úgyis az lesz, hogy eddig fizettek évi 200 milliót az SAP-nak, ezután meg fognak 120-at, meg 40-et a kiugrott fejlesztőnek, és az SAP-n kívül mindenki jól jár. Szóval ha ők nem tudnak ez ellen kvázi semmit se tenni, akkor egy kis cég hogyan tudna?

tavolirokon2 2015.01.17. 14:24:42

Az alvallalkozo "know-how"-ja es hozzaadott erteke az esetek 90%-aban kimerul az adocsalasban.
A fejlesztok valojaban az ugyfel bujtatott alkalmazottai voltak eleve is, a kozbeiktatott ceg szerepe annyi, hogy kreativ modon csinaljon keszpenzt a minimalber ketszeresere bejelentett fejlesztok boritekjba minden honapban.

Innentol kezdve rohadt eletszeru, hogy mikor az ugyfel megis megsokallja a kockazatot es elhatarozza hogy legalisan fogja alkalmazni a fejlesztoit, akkor a hoppon maradt adocsalok majd maguk mennek el a birosagra es adjak be a bizonyitekokat maguk ellen...

Magyarvalosag rulez.

A masik oldalrol meg azok a fejlesztok egy even belul vissza fognak jonni, mert a kenyszervigyorgos oltonyosmulti muanyagirodaban dolgozni oriasi eletminosegromlas a csaladihazban mukodo kisceg koleszhangulatahoz kepest :-)
Az a 10-20% amit ratettek a nettojukra lenullazodik a januari adoemelesben, mar ha egyaltalan minden koltsegemelkedest beleszamoltak, amivel a legalis fizetes jar.
Akar csak a kafeterias fillerbaszkuralassal es mindenfele szinu kajautalvanyokkal ki lehet kergetni a vilagbol a zsebbefizetes kenyelmehez szokott embert.

tavolirokon2 2015.01.17. 14:41:34

Ja, az mintha kimaradt volna a cikkbol, hogy a "versenytilalmi megallapodas" hany honapra is szoljon, es arra az idore a fizetes hany szazaleka jarjon.
Vagy valaki azt hitte, hogy ha egyszer az o tyukszaros konyveloszoftveren dolgoztam, akkor vagy eletem vegeig ott maradok, vagy kitanulom a hidegburkolast? :-)

Amugy meg nincs szaz eve, hogy tenyleg lehetett ilyeneket csinalni a munkasokkal. Ami akkoriban legjobban bevallt, az az, hogy penz helyett ceges utalvany volt a fizetes, amit csak a vallalat sajat boltjaban lehetett levasarolni. Itt ugyan minden dragabb, de szivesen adnak hitelt. Igy aztan hamarosan a "lelked a vallalatot illeti meg": ha fel akarsz mondani, egy osszegben kell torlesztened azonnal.

lawyerup · http://lawyerup.hu 2015.01.17. 14:48:54

@Válasszunk: Az életben ritkák a tisztán jogi témák, hiszen minden esetben az adott körülmények között kell alkalmazni a jogszabályokat. A posztban vázolt történet is csak egy lehetséges változat a sok ezerből. A poszt üzenete is leginkább az, hogy az érintettek tisztában legyenek a lehetőségeikkel és a jogaikkal.

lawyerup · http://lawyerup.hu 2015.01.17. 14:52:39

@Bélabácsi: Kedves Bélabácsi! Teljesen egyetértünk, semmilyen szerződés nem oldja meg a helyzetet, ha a kommentjében említett szempontokra nem ügyel a munkáltató. A jogi kérdésekben való tájékozódás és az előrelátás ugyanakkor jól kiegészíti a felsoroltakat és sokkal hatékonyabb, mint kapkodni egy olyan helyzetben, amire bár lehetett volna, de cseppet sem készültünk fel.

lawyerup · http://lawyerup.hu 2015.01.17. 14:59:39

@tavolirokon2: A korlátozás időtartama és az ellenérték valóban nagyon fontos kérdések. Ezekre ki is tér a poszt: legfeljebb 2 évre szólhat a korlátozás és az ellenértéknek el kell érnie a korlátozás időtartamára a munkavállalót megillető alapbér legalább egyharmadát. Természetesen az ellenértéknek a korlátozás mértékével arányosnak kell lennie, azaz az alapbér egyharmadánál jóval magasabb összeg is lehet.

etruszk 2015.01.17. 15:14:46

@Nancsibacsi: nem a jelenség létezését vitattam. A példád elég konkrét, ez az ilyen "belterjes", túlárazott rendszereknél ez mindig így lesz. Lehetne sorolni tovább, ugyanez megy az összes nagy és drága rendszerrel. A mi egyik rendszerünk fejlesztője is már a harmadik munkahelyét koptatja, mióta együtt dolgozunk. Gyakorlatilag megyünk utána ha munkahelyet vált.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.17. 22:00:29

@lawyerup: Tudod amikor valaki jogi kérdésben nem kér tanácsot az ügyvédhez, nem megy el megfelelő helyre jogi tanácsért, akkor azt mondják a jog is egy hivatás.

Kérlek szépen, a cégvezető hivatása is az, és ehhez tartozik egy csomó best practice, csomó teendő amit nem a jogi ismeretek határoznak meg. Ennek utána lehet nézni, és lehet úgy postot írni. Vagy lehet tájékozatlanul postot írni. Vagy lehet olyan témát keresni amihez értetek.

A potenciális olvasók között kevés az olyan cégvezető, aki olyan tanácsokra vágyik, ami mögött nincs meg a téma körbejárása, nincs meg a szükséges tudás. Ezzel nem csak az olvasók köre szűkül, de gondold végig: Ha itt nem néztek utána a témának, meggondolatlanul adtok tanácsot, akkor ki bízna meg titeket ügyvédként (a linkelt oldalakon).

Elhiszem, hogy az ilyen cégvezetőknek szánt téma vonzó, mert sokkal több pénz van a cégeknek, stb. adott tanácsadásban...

... Mint mondjuk az engedményezés feltételeinek tisztázásában sok ember örömére.

De hidd el, sok ügyvezető parkolási ügyében is előkerült az Intrum, és ha tőletek kapná a jó tanácsot az több bizalmat ébresztene, mintha oly sok postnál jön a javítás.

Hidd el, hogy a "ha nyerünk akkor egy kis jutalékért" elvállalható fogyasztóvédelmi ügy segít ahhoz is, hogy utána le tudd tenni a névjegyed, és tudj az adott cégnek tanácsot adni arra, hogy hogyan menjen a garanciális ügyintézés, bírságokat, perköltséget, stb. megspórolva.

Eljabana81 2015.01.18. 10:00:38

@etruszk: a versenytilalmi megállapodás (bár valóban kicsit félrevezető néven forog közszájon) nem csak versenytársakra alkalmazható: bármilyen olyan helyzetre használható és használják is, ahol a munkáltató a jogos gazdasági érdekeit érzi veszélyeztetve (maga a munka törvénykönyve is ezekre a helyzetekre engedi az alkalmazását)...kifejezetten sokszor alkalmazzák amúgy a posztban leírt esetekre, vagyis, hogy a munkavállaló ne menjen el korábbi ügyfélhez dolgozni...amíg ez nem túlzottan széles körű kotlátozás (pl. szektorszintű), addig szerintem jogszerű is egyébként

etruszk 2015.01.18. 12:38:53

Köszönöm a kiigazítást. Lehet, hogy nem fogalmaztam egyértelműen. Úgy értettem, hogy a versenytilalmi megállapodásnak értelme igazából csak egyértelmű esetekben, tényleges munkaviszonynál és tényleges versenyhelyzetnél van. Te magad adtad meg a választ: "ahol a munkáltató a jogos gazdasági érdekeit érzi veszélyeztetve" Sok a munkaadó a gazdasági érdekét érzi veszélyeztetve már akkor is, ha az alkalmazott csak egyszerűen kilép. Dugtak már az orrom alá szektorszintű korlátozásokat magába foglaló szerződést is. :)
Az ügyfélhez való elszerződés pedig több okból is érdekes dolog. Egy versenytilalmi megállapodásnak ilyenkor sok mindent le kellene fednie, de erre nem igazán alkalmas. Például bújtatott munkaviszony esetén, vagy ha az ügyfél jogutód nélkül megszűnik és az új cég soha nem is volt ügyfele a munkáltatónak. Ezt utóbbit meglepő módon leginkább nagy cégek csinálják; pl. üdítőital, reklámügynökségek...
A legszebb mégis az, amikor ha van is megállapodás, egyszerűen tesznek rá.
Bár ez a blog a dolog jogi oldalát elemezgeti, én mégis azt mondom, olcsóbb és jobb ha inkább arról gondoskodnak, hogy a munkavállaló ne akarjon elmenni.
A William Gibson féle Zaibatsu-k kora pedig remélem soha nem jön el.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.18. 14:36:23

@Eljabana81: A szektor szintű korlátozásnak is meglehet az ára. Ha kifizetik azt, hogy az adott időszakban az ember csak tanuljon, felkészüljön, stb. de ne vállaljon munkát, ne jelenjen meg sok saját termékkel a piacon. Ha ezzel együtt is megmarad a megfelelő életszínvonal, a plusz tanulásnak, stb. megvan akár az előnye is karrier szempontból, akkor aláírható.
süti beállítások módosítása