Jogi sztorik

Kiút a jogi útvesztőből

A posztomba kerülhet a posztom?

2016. október 21. 11:00 - lawyerup

avagy mit tehet a munkáltató egy Facebook-poszt miatt?

Nagy visszhangot váltott ki néhány napja, hogy egy nyugat-magyarországi munkáltató - azonnali hatályú felmondással - arra tekintettel szűntette meg munkavállalójának munkaviszonyát, hogy a munkavállaló a Facebookon a munkáltatónak nem tetsző tartalommal posztolt. A munkáltatói felmondás szerint a munkavállaló "közleménye" és az általa kiváltott kommentek(!) alkalmasak a munkáltató lejáratására és a munkahelyi légkör hátrányos befolyásolására.

Az azonnali hatályú felmondást azóta több helyen értékelték és számos vélemény látott napvilágot arról, hogy erősen megkérdőjelezhető a felmondás jogszerűsége.

photodune-873518-lawyer-xs.jpg

Egy, biztos: a munkáltató akár nálunk is körülnézhetett volna a felmondás elkészítése előtt, mert egy tavalyi posztunkban ("A lájkom a vállalatot illeti meg? - Munkavállalók a közösségi oldalakon") a most megtörténthez kísértetiesen hasonló esetet vizsgáltunk meg. Úgy látszik, érdemes vázlatosan újra áttekinteni, hogy milyen megfontolásra érdemes elemek merülhetnek fel, ha adott esetben egy közösségi oldalon a munkáltatóra vonatkozóan olyan állítás jelenik meg, amit a munkáltató magára nézve sérelmesnek értékel:

1. Adott esetben a munkavállaló munkaidőn kívüli magatartása kapcsán is felelősségre vonható a munkáltató által. Persze csak akkor, ha olyan magatartást tanúsít, amely közvetlenül és ténylegesen veszélyt jelent munkáltatója jó hírnevére, jogos gazdasági érdekére vagy a munkaviszony céljára. Itt figyelembe kell venni a munkavállaló munkakörének jellegét és a munkáltató szervezetében elfoglalt helyét is, azaz egy vezető állású munkavállalóval szemben az elvárások is magasabbak lehetnek e tekintetben.   

2. Célszerű, ha a munkáltató rendelkezik a közösségi média használatára vonatkozó szabályzattal, illetve ha legalább a munkaszerződésben szerepel erre vonatkozóan iránymutatás a munkavállalók részére. Ha a munkáltató korlátozásokat vezet be, akkor szem előtt kell tartani, hogy annak a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükségesnek és arányosnak kell lennie. A munkavállalókat pedig előzetesen kell tájékoztatni erről.    

3. Bár a munkavállaló véleménynyilvánításhoz való jogát a munkáltató jó hírnevét, jogos gazdasági és szervezeti érdekeit súlyosan sértő vagy veszélyeztető módon nem gyakorolhatja, fontos ugyanakkor, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága egy alkotmányosan biztosított alapjog, amit nem lehet önkényesen és aránytalanul korlátozni.   

4. Érdemes azonban azt is észben tartani, hogy a Facebookon (vagy más közösségi média csatornán) folytatott tevékenység, például a kommentekben kifejtett vélemény széles, előre nem kontrollálható közönséghez juthat el, így az ott folytatott kommunikáció túllépi a magánbeszélgetés kereteit. Más a helyzet például egy magán emaillel, vagy privát cseten folytatott beszélgetéssel. Éppen ezért a munkavállalók számára is fontos, hogy átgondoltan, az esetleges következményeket előre mérlegelve posztoljanak.  

5. Adott esetben az sem közömbös információ, ha a user Facebook-profilján egyértelműen látszik, hol dolgozik, így könnyen beazonosítható, hogy a vélemény mely munkáltatóra vonatkozik pontosan.

A fentiekből is látszik, hogy egy olyan témáról van szó, ahol mindkét félnek érdemes odafigyelnie, hogy elkerülhetők legyenek a bevezetőben említett esetek.

(Kép forrása: stock photo, photodune.net) 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr6411824691

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kicseszett Fővárosi Törvényszék 2016.10.22. 10:30:30

  A törvények betartásának látszatával működtök, de közben a bankokhoz hasonlóan éppen ellenkezői vagytok annak, aminek lennetek kellene. A bankok nem óvják és gyarapítják a pénzünket, hanem trükkösen ellopják. Sőt még más vagyonunkat is, ha nem védjü...

Trackback: Bírói vs Írói Függetlenség 2 2016.10.22. 10:29:18

Az iGazságszolgáltatási-maffia Ellenes Csoport jelenti 2: Vavrikné Tripsánszki Ágnes "független bíró" vs. Iván Gábor IGe független gondolkozó, internetes naplóíró és közéleti személy veti össze erejét a  "Verhetetlen Banzuke" extrém  kihívási elvei sze...

Trackback: Bírói vs Írói Függetlenség 2016.10.22. 10:28:22

Az iGazságszolgáltatási-maffia Ellenes Csoport jelenti: Vavrikné Tripsánszki Ágnes "független bíró" vs. Iván Gábor IGe független gondolkozó és internetes naplóíró veti össze erejét. A "Verhetetlen Banzuke" extrém  kihívási elvei szerint. Vavrikné korlá...

Trackback: TeeGáz és az Érdek 2016.10.22. 10:22:54

Kinek volt érdeke kirakni az index.hu főoldali blogketrecébe ezen blogbejegyzéseket?       Kinek és miért volt ezt érdeke később zárolni/törölni a blogomból?     Az írásaimban olyan közérdekű, közbiztonságot és jogbiztonságot veszély...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.10.22. 10:04:45

A munkáltató ellen nyilvánosan szövegelni butaság. Pont.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2016.10.22. 10:26:14

Nekem öt millió forintos kártérítést rót ki egy Önkényes bíró a távollétemben, csalással, mert felraktam az internetes magán naplómba a testvérem írását a válásáról. Sem a volt sógornőm neve, sem semmi adata nem szerepelt benn, amiről azonosítható lenne. Csak egy mű szex gumibaba amiben ő magára ismert. Most a bíróságot kell perelnem miatta. Van ötletetek mit tehetek még?

gyokkkettto 2016.10.22. 11:13:10

Aki fosbukot barmire is hasznalja, az megerdemli, hogy mindenhonnan kirugjak a picsaba.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2016.10.22. 15:00:30

@gyokkkettto:
Lehet azt okosan is, bár a faszbuk rendszere kettős mércés. Ugyanazon képért egyik helyen letiltják az oldalt, a másik helyen meg rendben lévő. Így szépen meg a bukás felé, de léggé lassan. Egy darabig 2-3 év még meghatározó lehet.