Jogi sztorik

Kiút a jogi útvesztőből

Rendkívüli hírek: további egy év haladék a kft-knek!

2016. február 29. 12:30 - lawyerup

Ez a poszt eredetileg egy utolsó figyelemfelhívásnak indult, miszerint a korlátolt felelősségű társaságoknak 2016. március 15-ig eleget kell tenniük a Polgári Törvénykönyvben szereplő tőkekövetelménynek és a kft-k jegyzett tőkéjét legalább 3 millió Ft-ra kell felemelniük. Az elmúlt napokban a hírek arról szóltak, hogy még több, mint százezer kft. nem tett eleget ennek a kötelezettségnek. Ahogy ez lenni szokott, azok járhatnak jól, akik a Pató Pál-féle iskolát követték és nem kapkodták el, hogy eleget tegyenek a jogszabályi kötelezettségnek, hanem az utolsó pillanatra hagyták azt.  

Egy pénteken beterjesztett törvényjavaslat szerint ugyanis a tőkeemelésre további egyéves határidőt kapnának a kft-k, azaz 2017. március 17-ig kell majd - a törvényjavaslat elfogadása esetén - a törzstőkét megemelni.

A módosító javaslat szerint egyébként a létesítő okiratot sem kell (sőt nem is lehet!) az új Ptk. szerint módosítani azoknál a társaságoknál, amelyek nem felelnek meg a 3 millió forintos tőkekövetelménynek.

UPDATE: Az Országgyűlés 2016. március 1-én el is fogadta a módosító javaslatot, amely az Országgyűlés elnökének aláírására vár.

photodune-2900162-investment-concept-xs.jpg

(Más megoldást követne a helyzet orvoslására a Dr. Harangozó Tamás által előterjesztett módosító javaslat, amely a törvény erejénél fogva 3 millió Ft-ra emelné a törzstőkét azon kft-knél, amelyek még nem tettek eleget a tőkeemelésre vonatkozó kötelezettségüknek azzal, hogy a 3 millió forint és a korábbi törzstőke közötti különbözetet a tagoknak a vagyoni hozzájárulásuk arányában pénzbeli hozzájárulásként legkésőbb 2018. augusztus 31-ig kellene szolgáltatnia. Ez a megoldás ugyanakkor elég jelentős beavatkozást jelentene a társaságok életébe, különösen azokban az esetekben, amikor a tagok a tőkeemelésre vonatkozó kötelezettségnek nem tudnak vagy nem akarnak eleget tenni és inkább az átalakulás vagy a társaság megszüntetése mellett döntenének. UPDATE 2: Tekintettel arra, hogy az Országgyűlés kitolta a tőkeemelésre nyitva álló határidőt, Dr. Harangozó Tamás javaslata vélhetően okafogyottá válik.

A javaslat pontosítja az illetékfizetési szabályokat is olyan esetekben, amikor a kötelező módosítás mellett egyéb módosításról is döntenek a társaságnál. Például, ha a tőkeemelés mellett székhelymódosításra is sor kerül, akkor a Ptké. (2013. évi CLXXVII. törvény) jelenleg hatályos 12. § (4) bekezdését úgy lehet érteni, hogy a Ptké. különös szabálya nem alkalmazandó és így a tőkeemelés miatt a 15.000 Ft-os változásbejegyzési illeték helyett 40.000 Ft illetékösszeg fizetendő (a gyakorlatban ez az értelmezés alkalmazásra is került). A módosító javaslat szerint viszont ilyen esetekben, mivel a kötelező tőkeemelés illetékmentes, így az egyéb változásra azt a tételt kell alkalmazni, amely arra egyébként irányadó, azaz tipikusan a 15.000 Ft-os illetéket. 

Bár kevesebb szó esik az új Ptk-nak való megfelelés kapcsán a civil szervezetekről, a módosító javaslat róluk is megemlékezik és további egy éves türelmi időt biztosít az alapítványoknak és egyesületeknek az új Ptk.-ra való áttérésre, azaz elegendő a létesítő okirataikat 2017. március 17-ig módosítaniuk. (Erre vonatkozóan egyébként már egy másik indítvány is a Parlament előtt van.) Ahogy a módosítási javaslat indokolása rögzíti, jelenleg országosan közel 53 ezer civil szervezet nem módosította még a létesítő okiratát a Ptk. alapján (ez az összes nyilvántartott civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezetek számának kb. 65%-a), így a halasztás mindenképpen indokolt lehet.  

Ha további jogi kérdések és ügyvédi válaszok érdekelnének, akkor megtalálod őket ide kattintva.

(Kép forrása: stock photo, photodune.net) 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr498428642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lifelike 2016.03.01. 21:07:44

működésképtelen kft-k felszámolását, megszüntetését segítő rendelkezést fogadhatnának inkább el, nem lehet kiszállni tönkrement cégekből

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.01. 23:15:26

@lifelike: Neked az a gondod, hogy nem tudsz kiszállni, közben a NAV-nak meg az a gondja, hogy mások simán kiszállnak és eltűnnek a milliárdos adótartozásokat hátrahagyva...

Krumpli Bogart 2016.03.02. 01:59:47

Ismét sikerült valami végrehajthatatlan és káros marhaságot jogalkotni.
süti beállítások módosítása