Jogi sztorik

Kiút a jogi útvesztőből

Ezt mindenképpen tudnod kell, ha osztálytalálkozót szervezel

2015. november 12. 14:00 - lawyerup

Az osztálytalálkozó szervezése kapcsán az egyik legnehezebb feladat a volt osztálytársak felkutatása, az elérhetőségek begyűjtése. Persze az elmúlt néhány évben sokat javult a helyzet ezen a téren, hiszen az online közösségi kapcsolattartás eszközei (mint pl. a Facebook) segítségével sokkal könnyebben érhetjük el volt osztálytársaink, ismerőseink többségét, mint korábban. Az osztálytalálkozó szervezésének és ehhez kapcsolódóan az elérhetőségek begyűjtésének és kezelésének van viszont egy olyan nézőpontja, amire csak nagyon kevesen gondolnak: ez nem más, mint az adatvédelem.

photodune-7172127-security-concept-key-and-data-protection-xs.jpg

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) azonban az évfolyam- és osztálytalálkozók szervezőinek, illetve az oktatási intézményeknek a segítségére sietett és a témához kapcsolódóan megjelentetett egy ajánlást október végén.

Az osztálytalálkozó szervezéshez kapcsolódó adatkezelést érintő alapvető nehézség, hogy a vonatkozó jogszabályok (nemzeti köznevelési törvény, illetve nemzeti felsőoktatási törvény) nem biztosítanak jogalapot az intézmények részére az adatok kiadására, illetve a szervezőknek az adatkezelésre. Felhatalmazás hiányában pedig marad az érintett hozzájárulásán alapuló adatkezelés, amely azonban teljesen életszerűtlen és lehetetlen helyzetet teremtene. (Elvileg az oktatási intézmény megkereshetné egyesével az érintett öregdiákokat és kérhetné a hozzájárulásukat az adatok kiadásához vagy tájékoztathatná őket, hogy kivel vegyék fel a kapcsolatot, ha szeretnék viszontlátni régi osztálytársaikat, de így vélhetően nem sok osztálytalálkozóra kerülhetne sor….)

Szerencsére az Infotv. egyik szabálya (6. § (1) bekezdés) megoldást jelenthet ebben a helyzetben. E szakasz szerint ugyanis “személyes adat kezelhető akkor is, ha az érintett hozzájárulásának beszerzése lehetetlen vagy aránytalan költséggel járna, és a személyes adat kezelése

a) az adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítése céljából szükséges, vagy

b) az adatkezelő vagy harmadik személy jogos érdekének érvényesítése céljából szükséges, és ezen érdek érvényesítése a személyes adatok védelméhez fűződő jog korlátozásával arányban áll.

A NAIH álláspontja szerint az osztálytalálkozó szervezés kapcsán a b) pontban foglalt eset megvalósul, mivel az érintett személy (akinek az adatait kiadják) érdekeit szolgálja az adatkezelés, hiszen ellenkező esetben nem értesülne az osztálytalálkozóról és lemaradna egy remek buliról. Az intézménynek azonban körültekintően kell eljárnia és az adatok kiadása előtt ellenőriznie kell, hogy az adatokat kérő személy valóban az intézmény hallgatója volt-e és a saját osztály-, illetve évfolyamtársainak az adatait igyekszik-e éppen beszerezni. Ezen túlmenően az intézményeknek ún. adattovábbítási nyilvántartást is kell vezetniük, amelyből kiderül, hogy kinek, milyen célból és pontosan milyen adatokat adtak ki.

Fontos tisztázni, hogy melyek azok a személyes adatok, amelyek a fentiek alapján kezelhetők. Természetesen az adatkezelés egyik legfontosabb alapelve itt is érvényesül: az adatok csak célhoz kötötten kezelhetők. Ennek megfelelően a kezelhető adatok köre ebben az esetben a névre, postai címre, email címre és telefonszámra korlátozódik.

A NAIH álláspontja alapján az adatokat - a cél megszűnésére tekintettel - a találkozót követően törölni kell. A további adatkezelésnek tehát az Infotv. fenti szakasza már nem lehet jogalapja. (Éppen ezért, ha a további kapcsolattartás céljából tovább kezelik az adatokat, akkor annak már az érintettek hozzájárulásán kell alapulnia.)

Mellékszál, de fontos kiemelni, hogy a NAIH garanciális követelménynek tekinti az adatkezelés során azt, hogy a szervező nem oszthatja meg az adatokat a volt diáktársaival (azaz nem adhatja tovább a megszerzett adatokat, nem írhat úgy köremailt, hogy a címzettek látszódjanak stb.). 

Aki tehát osztálytalálkozó szervezésére adja a fejét, jól teszi, ha egy adatvédelmi gyorstalpalón is átesik. 

Ha további kérdésed van, akkor tedd fel itt! Ha korábbi adatvédelmi kérdések érdekelnek, akkor ide kattints. 

(Kép forrása: stock photo, www.photodune.net)       

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr238072350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2015.11.12. 16:19:10

Mindenki fácséról gyűjti a jónépet, max. az 50-es korosztályt érintheti a poszt.

gmihaly621 2015.11.12. 16:38:18

Nem is az egyes osztálytársak, hanem a lsta a necces, de azt felelős szervező nem a netre teszi ki, hanem kinyomtatva adja oda, az teszi fel a saját gépére az, aki megkapja.

Köldök_szösz 2015.11.12. 17:11:50

ezt nem értem... felkeresek egyenként mindenkit telefonon, emailen, akármint keresztül és lebeszélünk valami időpontot, helyszínt - vagy ahogy már írták FB csoportba be aztán ott.

Most akkor már az is adatvédélmi biszbasz ha nekem megvan valakiknek a címe akiket ismertem és felhívom/levelezek velük ?! Na ne má'

Nagymoli 2015.11.12. 18:05:01

Foglalozz az adatvédelemmel, rettenetesen fontos! Nehogy valaki megtudja tőled azt, amit amúgy pár kattintással lekérdezhet a neten.. de ha adós vagy, akárhogy véd az adatvédelmi törvény, akkor is megtalálnak! :-D

GABOR2 2015.11.12. 20:32:33

Hol van az adatvédelem amikor az okostelefonról lelopnak mindenféle személyes adatot mindenféle hülye kis alkalmazásoktól az óriás cégekig mindenki? Ja igen elvileg választhatom, hogy nem használom. Csakhogy ez nem normális, mert a 21. században muszály egy szociális embernek ezeket használnia.

Blogger Géza 2015.11.12. 20:33:55

Istenem, mennyire egyszerűen és felszabadultan szerveztük ezt a hülye adatvédők felbukkanása előtt...

GABOR2 2015.11.12. 20:37:13

Amúgy tetszik a blog.

Kuntakintekitekinte 2015.11.13. 08:29:47

@Advanced Flight:

Nagyeszűkém, a nyugdíjasok is használják a számítógépet.

Még annyit, hogy az általános osztályom 18 főjéből 15 fent van a faszbúkon, szóval ne abból indulj ki, hogy a te dédszüleid és nagyszüleid és szüleid hülyék a számítógéphez.

Örülök, hogy taníthattalak.

Advanced Flight 2015.11.13. 21:37:07

@Kuntakintekitekinte: nem lenézésből írtam, pl. képzeld, én sem vagyok FB-n. Csak feltételeztem, hogy az idősebb korosztály már nem így tartja a kapcsolatot, de ha igen, semmi gond, akkor végképp fölösleges volt a poszt.
Az infót köszönöm, a felmenőim sértegetése (azonnal, csípőből) pedig nem engem minősít.
További szép napot neked is.

KCB 2015.11.14. 10:25:58

@Kuntakintekitekinte: Sok informatikus sincs fent a facebookon, gondolom ők is azért, mert nem értenek a számítógéphez...
De köszönöm hogy tájékoztattál.
süti beállítások módosítása