Jogi sztorik

Kiút a jogi útvesztőből

3 dolog, amit tudni akarsz a próbaidőről, de sosem merted megkérdezni

2015. február 26. 10:00 - lawyerup

Legyen szó akár munkáltatókról, akár munkavállalóról a próbaidő kérdése mindenkit foglalkoztat. Jó lesz ez nekem? Mi lesz, ha a próbaidő végén megköszönik az addigi munkámat és fel is út, le is út? Vagy a másik oldalról: mi lesz, ha a sok időt és energiát felemésztő kiválasztási folyamat végén megtalált munkavállaló lelécel egyik napról a másikra és kezdődhet az egész hercehurca elölről?

Lássuk a sztorit: Petra marketinges, 5 évet lehúzott egy ügynökségnél, új kihívást keresve egy multi marketingosztályán kötött ki. Amikor megkapta a munkaszerződését, meg se lepődött, hogy 3 hónap próbaidő szerepelt benne. Igazából, bele se gondolt, mit jelent ez, aláírta a szerződést és február 1-én munkába is lépett. Rossz kezdés után, gyors visszaesés következett, ugyanis Petra nem találta meg a közös hangot főnökével, Ágival. Hiába adott bele apait-anyait, Áginak semmi nem volt elég jó. Május 2-án behívták a marketingigazgató irodájába és az igazgató, valamint Ági közölték Petrával, hogy a munkaviszonyát a próbaidőre tekintettel, azonnali hatállyal megszüntetik, azzal az indokkal, hogy a munkája nem elég pontos, a határidőket nem tartotta be. Természetesen részleteket nem közöltek, csak hímeztek-hámoztak. Petrát eléggé megviseli az eset, de az élet megy tovább, belevetette magát az álláskeresésbe megint. Pár héttel később, egy házibuliban találkozik egy ügyvéd ismerősével és a beszélgetés során érdekes részletek derülnek ki.

photodune-9198753-losing-the-job-is-an-overwhelming-worry-xs.jpg

1. A próbaidő időtartama

Próbaidő a munkaszerződésben, a munkaviszony kezdetétől legfeljebb 3 hónapra köthető ki (ha van kollektív szerződés és lehetővé teszi, akkor legfeljebb 6 hónapra).

A munkáltató az első szarvashibát ott követte el, hogy rosszul számolt! A próbaidő esetén ugyanis a határidő számítás szabályai nem alkalmazandók, mert a próbaidő nem határidő, hanem időtartam. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy a próbaidő első napja február elseje (a munkakezdés napja) volt és ez a nap is beleszámít a próbaidőbe, így a próbaidő április 30-án véget ért. (Egyébként az a határidő számítási szabály sem lenne alkalmazható, hogy amennyiben a határidő utolsó napja nem munkanapra esik, akkor az azt követő első munkanapon jár le a határidő.)

2. Felmondás indokolása

A próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás sajátossága, hogy erre indokolás nélkül kerülhet sor. Lehet persze indokolni, de nem érdemes! Abban az esetben ugyanis, ha a fél (jelen esetben a munkáltató) indokol, akkor az indokolásnak meg kell felelnie az általános követelményeknek: világosnak, valósnak és okszerűnek kell lennie. Az olyan általánosságok, mint „pontatlan”, „határidők elmulasztása” stb. nem felelnek meg ennek az elvárásnak.

Jelen esetben, mivel a határidő elmulasztása önmagában is jogellenessé teszi a felmondást, így az azonnali hatályú felmondás nem a túlbuzgóságon, a fölöslegesen átadott, de nem megfelelő indokoláson bukott el.

3. Jogorvoslat lehetősége

Vajon meddig lehetne a jogellenes felmondást megtámadni? – ötlik fel a kérdés Petrában. Ügyvéd barátja azonnal meg is válaszolja a kérdést: a keresetindítás határideje 30 nap a közléstől számítva (ez jelen ügyben már eltelt), de ha a jogorvoslati kioktatás (azaz a jogorvoslat lehetőségéről és határidejéről való tájékoztatás) elmaradása esetén a kereset 6 hónapon belül előterjeszthető. (Petrának tehát van még ideje megfontolni, hogy bírósághoz forduljon-e.)

photodune-1890108-steal-idea-xs.JPG

3 további tanács a próbaidő jogszerű használatához:

1.  A próbaidő alatti azonnali hatályú megszüntetést még a próbaidő vége előtt közölni is kell a másik féllel, azaz nem elegendő, ha a felmondást a próbaidő vége előtt postára adják, de azt a másik fél csak később, a próbaidő letelte után veszi kézhez.

2. Határozott idejű szerződésben is kiköthető próbaidő, de az időtartamának arányosnak kell lennie a munkaviszony időtartamával (azaz egy 3 hónapos határozott idejű munkaviszony esetén a maximális, 3 hónapos próbaidő kikötése egy kicsit túlzásnak tűnik…).

3. Ha az eredetileg kikötött próbaidő időtartama rövidebb, mint 3 hónap, akkor legfeljebb egy alkalommal meghosszabbítható, de az összesített időtartam a 3 hónapot ilyenkor sem haladhatja meg.

További hasznos munkajogi tanácsokért, ide érdemes kattintani, ha pedig jogi kérdésed merülne fel, azt felteheted itt. Ha munkajogban jártas ügyvédet keresel, itt találhatsz

(fotó: stock photo, www.photodune.net)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jogisztorik.blog.hu/api/trackback/id/tr587220729

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Próbaidő meghosszabbítása 2019.05.13. 08:10:56

A munkaviszonyban a felek sokszor alkalmazzák a próbaidőt, mert így mind a munkavállaló, mind a munkáltató meggyőződhet-e arról, hogy munkaviszonytól azt kapja-e, amit várt. A hatályos szabályok szerint a Munka Törvénykönyve (Mt.) alapján a próbaidő ho…

Trackback: Próbaidő meghosszabbítása 2019.05.11. 19:53:57

A munkaviszonyban a felek sokszor alkalmazzák a próbaidőt, mert így mind a munkavállaló, mind a munkáltató meggyőződhet-e arról, hogy munkaviszonytól azt kapja-e, amit várt. A hatályos szabályok szerint a Munka Törvénykönyve (Mt.) alapján a próbaidő ho…

Trackback: Próbaidő a munkajogban 2019.03.08. 00:49:11

A próbaidő szabályai a Munka Törvénykönyvében (Mt.) meglehetősen egyszerűek, azonban fontos néhány dolgot megemlíteni, ugyanis a legtöbb cég már csak próbaidő kikötésével alkalmazza a munkavállalót. A próbaidő szabályait a Munka Törvénykönyvében a munk…

Trackback: Az azonnali hatályú felmondás 2018.07.31. 11:01:06

Az azonnali hatályú felmondás a munkaviszony megszüntetésének egyik módja a közös megegyezés, és a felmondás mellett. Az azonnali hatályú felmondás joga mind a munkáltatót, mind a munkavállalót egyaránt megilleti. A munkaviszonyt azonnali hatályú felmo…

Trackback: Próbaidő a munkajogban 2018.07.24. 12:02:49

A próbaidő szabályai a Munka Törvénykönyvében (Mt.) meglehetősen egyszerűek, azonban fontos néhány dolgot megemlíteni, ugyanis a legtöbb cég már csak próbaidő kikötésével alkalmazza a munkavállalót. A próbaidő szabályait a Munka Törvénykönyvében a munk…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.27. 09:17:27

S minek ide a jog?

Ha valaki nemkívánatos egy munkahelyen, minek harcolni az ott maradásért? Ennek semmi értelme.

Tom Bradley 2015.02.27. 11:10:10

@maxval bircaman szerkesztő: nem azért kell harcolni, hanem a jogszerűtlenség miatti kártérítésért

Megvagy hadnagy 2015.05.20. 00:18:46

Jogász urak, egy kicsivel pontosabb munkát, ha már ebben a formában nyilatkoznak meg.

Sorban:

1. Jogorvoslati kioktatás elmaradása esetén a kereset beadására vonatkozó objektív határidő nem három év, hanem csupán 6 hónap (mt. 22. (5);

2. Nincs jogszabályi akadálya annak, hogy egy három hónapos határozott idejű munkaviszonyra három hónapos próbaidő vonatkozzon, ilyet az mt. sem a próbaidőnél, sem a határozott idejű munkaviszony szabályainál nem említ. Tehát furcsa, de jogszerű.

3. A próbaidő meghosszabbításánál kiemelendő az, hogy ahhoz a felek közös megegyezése szükségeltetik.

További sikeres működést kívánok!

Megvagy hadnagy 2015.05.20. 00:19:59

És persze jogász hölgyek is, bocs!

lawyerup · http://lawyerup.hu 2015.05.20. 12:10:45

@Megvagy hadnagy: Köszönjük a hozzászólást! Az 1. pont esetében teljesen jogos, amit írt, javítottuk a tévedést. A 2. pont kapcsán arra hívnánk fel a figyelmet, hogy egy 3 hónapos határozott idejű munkaviszony esetén a 3 hónapos próbaidő alkalmazása - bár konkrét előírás valóban nincs erre vonatkozóan - nehezen egyeztethető össze a munkajogi alapelvekkel. A 3. ponttal is egyetértünk, természetesen a meghosszabbításhoz szükséges a felek közös megegyezése.

Még egyszer köszönjük a hozzászólást!
süti beállítások módosítása